O varietate de Tinta de Toro, Numanthia este un vin roșu exclusivist spaniol produs de Bodegas Numanthia. Produs din strugurii vițelor de la 50 până la 100 de ani, majoritatea nerafinate, cultivate în soluri argiloase nisipoase. Aparținând DO Toro, podgoriile sunt situate la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării.
Numanthia este cel mai emblematic vin din Bodega Numanthia și este considerat unul dintre marile vinuri din D.O. Toro. Numanthia își primește numele de la Numancia, un oraș renumit pentru rezistența unui atac epic din partea armatei romane. Cetățenii au apărat orașul până la final, alegând mai degrabă moartea decât predarea. Făcând o paralelă cu istoria, vița de vie Numanthia a rezistat climatului extrem timp de aproape 100 de ani și a reușit să depășească unele episoade „sângeroase” precum epidemia de filoxeră din secolul al XIX-lea. Vița de vie are un randament scăzut, dar acest lucru face ca strugurii să fie foarte concentrați. Rezistenți la climatul extrem, cu o diferență de temperatură între zi și noapte, iarnă și vară. Rezultatele sunt vinuri cu putere și intensitate. Numantian. Recolta se face manual când strugurii au atins punctul lor optim de coacere. După o selecție riguroasă în podgorie, strugurii sunt transportați la cramă în lăzi mici pentru a-i păstra în condiții perfecte. Odată ajunși la cramă, strugurii sunt zdrobiți prin metodele tradiționale. Întregul proces de producție este o artizanat. Fermentarea are loc timp de 9 zile la o temperatură controlată cuprinsă între 26 și 28 ° C, aplicând două amestecuri zilnice. După fermentare se produce o macerare cu pielițele strugurilor timp de 25 de zile, aplicând o agitare moale. Numanthia se maturează timp de 18 luni într-un butoi nou de stejar franțuzesc din Bordeaux care susține structura și echilibrul bun al vinului. Numanthia este un vin cu caracter intens și complex, dar foarte echilibrat, cu o textură moale, matasoasă și elegantă. O căutare a excelenței care prinde contur în fiecare sticlă. Îmbuteliat în iunie 2017, a fost maturat încă 24 de luni înainte de lansarea sa comercială.
Culoare roșu închis, profund, cu reflexe rubin. Arome de fructe roșii și note de fructe negre, note minerale, note fine prăjite de la îmbătrânire, arome florale și note picante moi. Pe palat este structurat, cu o aciditate bună, foarte intensă și tanică. Un final lung, bun, cu gust de fructe coapte și afumatură.
Decantează Numanthia 2015 cu cel puțin 2 ore înainte de a-l servi la 16°C . Asocieri culinare: Carne roșie prăjită, vânat mare, brânză matură, șuncă