Ready To Drink
Un cupaj in stil Bordeaux dintre Super Toscane, ANTINORI Guado al Tasso se compune din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si ocazional o cantitate mica de Petit Verdot pentru a reprezenta cel mai bine complexitatea si eleganta terroir-ului Bolgheri.
Guado al Tasso este armonios, bine echilibrat si placut; Rafinat si mai elegant.
Culoare rubiniu intens. Nasul se deschide cu note captivante de condimente dulci si mici fructe inchise coapte, radacina de lemn dulce, piele si tutun. La palat, taninurile sunt gratioase: matasos la atac si vibrant pe final.
Denominazione di origine controllata / DOC Bolgheri Superiore.
Regiunea: Italy / Toscana / Bolgheri / Bolgheri Superiore.
Proprietatea Guado al Tasso este situata in micul, dar prestigiosul Bolgheri DOC, pe coasta Maremmei superioare, la aproximativ 100 km sud-vest de Florenta. Aceasta denumire are o istorie relativ recenta, DOC Bolgheri a fost aprobat in 1995 si de atunci a devenit un punct de referinta recunoscut international pentru arena vinificatiei italiene si internationale.
Pdgoriile se intind pe o suprafata de 320 de hectare plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot si Vermentino Nero si Bianco. Terroir – Amfiteatrul Bolgheri
Cea mai caracteristica trasatura geografica a Domeniului Guado al Tasso este Amfiteatrul Bolgheri, o campie frumoasa inconjurata de dealuri ondulate, care se infrunta la Marea Tireniana.
Formele de relief creeaza un microclimat unic cu fluctuatii benefice de temperatura. Podgoriile sunt situate la poalele amfiteatrului, o pozitie optima, deoarece brizele reci nocturne racesc viile. Marea din apropiere ofera o clima blanda, cu brize constante care atenueaza caldura verii si vremea aspra de iarna, mentinand un cer senin si un nivel ridicat de expunere la lumina soarelui. Aceste conditii climatice particulare confera strugurilor arome pronuntate si garanteaza o coacere perfecta.
Acest vin este produs din 1990 din podgorii de pe soluri aluviale a caror compozitie variaza de la argilo-nisipos pana la argilo-lutos cu depozite stancoase cunoscute sub numele de „scheletro”.
La sosirea in pivnita strugurii au fost sortati o data inainte de desciorchinare si din nou imediat dupa, pentru a garanta ca numai boabele perfect coapte au ajuns in cuvele de fermentatie. Fiecare parcela de vita de vie a fost impartita in blocuri mai mici, iar strugurii au fost recoltati separat, in functie de tendintele climatice si de caracteristicile individuale ale fiecarui soi de struguri. Fermentarea si macerarea au avut loc in cuve de otel inoxidabil cu temperatura controlata timp de 15 – 20 de zile. Conversie malolactica dupa transferul vinului in baricuri. In februarie s-a efectuat cupajarea si transferul in baricuri noi de stejar francez
Imbuteliat in aprilie.
Vintage 2020 – Cupaj: 55% Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 18% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot
Vremea blqnda de iarna si averse ocazionale de ploaie au definit inceputul sezonului de vegetatie. O racire neasteptata a vremi a lovit zona in martie, avand loc ingheturi la sfarsitul lunii fara a afecta semnificativ vita de vie, cu exceptia catorva parcele mai tinere de Cabernet Franc. Aceste conditii climatice au dus la o scadere usoara a randamentelor, dar nu au afectat negativ calitatea fructului.
Temperaturile au inceput sa creasca la mijlocul lunii aprilie, iar sezonul de primavara a progresat in mod normal asigurand o buna inflorire si depunere a fructelor, care a avut loc intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie.
Vara a fost in general calda si uscata, fara calduri extreme.
A patra saptamana din septembrie a adus temperaturi racoroase si averse ocazionale de ploi care au durat pana in octombrie, oferind variatii optime de temperatura diurna-nocturna.
Recoltarea strugurilor a inceput pe 4 septembrie cu Merlot si a continuat cu Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon de la mijlocul lunii septembrie pana la inceputul lunii octombrie.