„Super Tuscan” este un termen folosit pentru a descrie vinurile roșii din Toscana, care pot include struguri neindigeni, în special Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah. Crearea vinurilor super-toscane a rezultat din frustrarea pe care vinificatorii au avut-o față de o birocrație lentă în schimbarea legii vinului din Italia în anii 1970. Vinificatorii au început să amestece soiuri de vin „neautorizate” (cum ar fi Merlot) în cupajele lor pentru a face vinuri de înaltă calitate. Sistemul juridic a cedat în cele din urmă în 1992 odată cu crearea IGT, o nouă denumire care a oferit vinificatorilor capacitatea de a fi mai creativi.
Marchesi Antinori – Solaia 2020
98 Puncte James Suckling:”Nasul subtil și frumos cu note de coacăze, flori și puțină salvie introduce un vin corpolent cu tanini ultra fini și sfârșit lung, aromat. Extrem de rafinat și echilibrat. Rasat. ”
Soi: majoritar Cabernet Sauvignon cu puțin Sangiovese și Cabernet Franc – struguri dezciorchinați și meticulos triați
Culoare: roșu-rubiniu
Miros: excepțional de intens și complex, cu note de fructe sălbatice, în special afine, zmeură și coacăze împletite cu aluzii dulci de prune, cireșe negre, impresii de mentă, mirt, lemn dulce și nuanțe florale de lavandă; de asemenea, note dulci și bine integrate de pudră de cacao și fructe uscate urmate de aluzii picante de cuișoare și piper roz
Gust: atac opulent, elegant și moale, cu tanini catifelați care susțin sfârșitul lung, persistent; postgustul evocă note de mentă, lemn dulce și ciocolată
Recomandări gastronomice: preparate asiatice, vită, porc
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 18-20°C
Număr de sticle produse: 74.000
Un Supertuscan iconic care se produce numai în anii excepționali. Fermentat în tancuri tronconice de 60 Hl. Fermentație malolactică în butoaie de stejar de 225 l. Maturat 18 luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. Diferitele loturi au fost maturate separat și reintroduse în butoaie pentru a termina procesul de maturare.
Vă recomandăm să decantați vinul cu 2-4 ore înainte de a-l servi.