Bodega Hacienda Monasterio – o cramă cu multe calități: o podgorie situată pe privilegiatul Milla de Oro, între Pesquera și Valbuena de Duero, orientată spre sud; sol cu o concentrație mare de calcar, ceea ce conferă vinurilor finețe și eleganță; un microclimat favorabil unei bune coacere a strugurilor și podgorii plantate pe versanți, cu drenaj natural perfect; de asemenea, mâna a doi vinificatori experți, Carlos de la Fuente și Peter Sisseck. Hacienda Monasterio este unul dintre vinurile roșii emblematice ai cramei omonime, un adevărat punct de reper printre vinurile Ribera del Duero.
Este realizat practic din Tempranillo (Tinto Fino), la care de adaugă un mic procent din Cabernet Sauvignon și Merlot. În anii deosebit de calzi, strugurii sunt recoltați devreme pentru a menține aciditatea și prospețimea vinului și pentru a menține gradul alcoolic sub control. După ce strugurii ajung la cramă, cojile rămân în contact cu mustul timp de 24 de zile pentru a-i conferi toată culoarea și aroma. Fermentarea este efectuată de drojdii sălbatice, iar macerarea este lungă, dar delicată.
Ulterior, vinul maturează 17-18 luni în butoaie din pădurile Allier, 30% noi și 70% la a doua folosirea. Este un vin roșu intens și luminos. Nas mineral, cu fructe roșii proaspete, căpșuni, cireșe și o notă de mentol bine integrată odată cu maturarea în butoi; are un parfum echilibrat, cu nuanțe și subtilități. Pe palat are o intrare clară și luminoasă, puternică, dar și fluidă; taninurile rotunde dau volumul vinului în centrul gurii. Are o textură generoasă și suculentă, cu arome tinere dar coapte. Are suficientă personalitate și echilibru pentru o bună și lungă învechire în sticlă. Postgustul este complex și lung, cu o prospețime și un parfum care lasă în urma fiecărei înghițituri o senzație reconfortantă de bine. Viile plantate în anii 1990 își arată maturitatea și personalitatea definită cu fiecare nouă recoltă.p
Disponibil cu precomanda, vintage 2015 sau 2020.
Recomandare de servire la 15 ºC – 17 ºC alături de tocane, carne roșie la grătar, vânat mic, brânză maturată, fripturi, carne rece