Ramon Bilbao Gran Reserva, un vin care este produs doar din recolte excelente și care păstrează în suflet tradiția, măiestria și magia timpului.
Îți va plăcea dacă ești un iubitor al vinurilor mari, clasice Rioja.
Vinificare și învechire
Culesul are loc in a doua săptămână din octombrie, manual, cu selecția ciorchinilor ideali de pe fiecare parcelă în funcție de nivelul de coacere.
După selecția celor mai buni struguri din viță-de-vie veche (60-65 de ani) și prin selectarea celor ce au caracteristici specifice de aciditate și pH care să îi asigure longevitatea, strugurii sunt macerați la rece timp de 4 zile pentru a fermenta și macerați până la 16 zile. Fermentație malolactică are loc în rezervoare de beton apoi maturarea se face 30 de luni în butoaie de stejar american și 48 de luni în sticlă.
pH: 3,47; 5,75 gr/l aciditate totală, exprimată în acid tartric.
Note de degustare:
Aspect: Culoare roșu granat, cu un strat de intensitate ridicată.
Olfactiv: Complex si bogat in nuante, tipice trecerii timpului. Predomină caracterul fructului, sub formă de fructe roșii și negre. Are note balsamice, arome de invechire, sub forma de vanilie, nucsoara si nuca de cocos. Note de tupus, arome balsamice si condimentate.
Gust: Volum, aciditate mătăsoasă și răcoritoare, pentru a-l menține în viață ani de zile; final prelung.
Tărie alcoolică 14% Vol, regiunea HARO – RIOJA ALTA – RIOJA ALAVESA – LOGRONO
D.O.Ca.: Rioja
Varietate 90% Tempranillo, 7% Graciano și 3% Mazuelo
Podgoriile de peste 60 de ani situat în Rioja Alta, în satele Abalos (Caramonte) și Labastida (Carrapacina).
Tipuri de sol: Abalos, soluri nisipoase din descompunerea rocii de bază; la Labastida, coacere timpurie.
O iarnă umedă și o primăvară fierbinte: conditii ideale. Vară răcoroasă, umedă, cu coacere lentă, uniformă.
Se potrivește perfect cu carne roșie, brânzeturi mature, grătare și preparate din vânat.
Temperatura de servire 16-18º deschis cu 1 h inainte.