Ramon Bilbao MIRTO 2016 – Produs doar în ani excelenți din cele mai bune vițe de vie cu vechime de peste 90 de ani culese de pe parcelele a opt sate in jurul localitatii Haro și cu selecție de doar 1 sau 2 cuve după fermentarea separată a fiecarei parcele.
Îți va plăcea dacă apreciezi excelența, complexitatea și eleganța unei adevărate opere de arta.
D.O.Ca.: Rioja: RIOJA ALTA – RIOJA ALAVESA – RIOJA BAJA
100% Tempranillo Riojano.
Podgoriile din HARO si LOGRONO. Tipuri de sol: Nisip cu pietriș și pietre de râu.
2016, UN AN CU CLIMA EXCELENTĂ. Sezonul de vegetație a fost cu 15 zile mai târziu decât de obicei. O iarnă foarte rece și o primăvară ploioasă. O vară uscată cu temperaturi ridicate a facilitat faza finală, ducând la o recoltă de înaltă calitate.
Punctaje 94 Tim Atkin 95 Guia Penin
Vinificare și învechire
Selectarea ciorchinilor și fermentarea la o temperatură controlată. Malolactic în butoi cu „bâtonnage”. Învechit timp de 18 luni în butoaie noi de stejar francez Allier, atent selecționate. Îmbuteliat fără limpezire sau filtrare. pH: 3,44; aciditate totală: 5,92 gr/lt Acid tartric.
Note de degustare:
Aspect : Culoare roșu-rubiniu intens cu nuanțe violete. Strălucire clară, strălucitoare. Semne de lacrimi la rotire pe sticla saum pahar.
Olfactiv: Curat si deschis, cu arome complexe foarte intense. Arome pure Rioja Alta tempranillo de lemn dulce, nuanțe balsamice, fructe negre și condimente (cuișoare, nucșoară și piper negru), arome de afumat, ciocolată și boabe de cafea și note balsamice precum menta și sandala.
Palat: Intens, suculent și lung. Aciditate medie, tanini copți și alcool integrat. Echilibrat și în perfectă armonie cu complexitatea.
Tărie alcoolică 14%
RECOLTAREA
• A început în a 3-a săptămână a lunii septembrie
• Starea perfectă de maturare.
• Manual, in cutii de 15 kg.
• Vintage calificat drept „Foarte bine”.
Asocieri alimentare; Carne rosie, pasare. Cârnați, brânzeturi curate. Și în momentele dulci poate fi împerecheatcu ciocolata neagra.
Temperatura de servire 16-18º deschis cu 1 h inainte.