Primul Grand Cru Classe Saint-Emilion cultivat biodinamic, Chateau Fonroque este leaganul Saint-Emilion al familiei Moueix. Metodele biodinamice permit reducerea vinului astfel incat sa se pastreze doar ceea ce este esential: o expresie foarte precisa a fructelor pentru a conferi vinului o senzatie matasoasa pe palat si pentru a aduce mineralitatea in prim plan, intr-un final proaspat si lung. Toate acestea reprezinta o masura a maturitatii armonioase a vinurilor. In ultimii ani, calitatea a continuat sa se imbunatateasca, iar ultimele recolte demonstreaza potentialul acestui cru si modul in care biodinamica poate contribui la un vin bun.
Chateau Cartier 2016 Saint Emilion Grand Cru, 14% concentratie de alcool, 100% Merlot este al doilea vin al Chateau Fonrogue realizat sub conducerea lui Alain Moueix, Director Tehnic Laurent Nougaro. “Ready to drink” acum, cu durata de viata indelungata si potential de invechire bun datorita anului (vintage) 2016, declarat “vintage of the century” (poate cel mai bun an al acestui secol). Acum este momentul bun pentru achizionarea unor vinuri de mare clasa produse intr-un an exceptional.
Anul 2016 pentru Saint-Emilion a fost excelent si s-au facut o gama larga de vinuri stralucitoare, de la usoare de baut pana la super sofisticate 100 puncte Parker, care vor recompensa depozitarea pe termen lung. Din 21 iunie a sosit vara, fierbinte si mai ales extrem de uscata pe tot parcursul sezonului. Ploile din 13 septembrie, necesare relaxarii vitei de vie, au facut posibila luarea in considerare a recoltei exact la timp.
Terroir 16,70 hectare de coasta argilo-calcaroasa si poalele coastei argilo-lutos
100% Merlot recoltati intre 28 septembrie – 11 octombrie
Vin ecologic, Agricultura Franta, EN-BIO-07 – Vin biodinamic, controlat de ECOCERT France SAS
75% in butoaie 25% in cuve – 50 hectolitri/ha – 45.600 de sticle
Roba este rosu carmin, cu reflexe violet stralucitoare. Arome complexe ce evoca fructe proaspete (cirese), flori (violete), biscuiti si condimente dulci. La gust, atacul este fin si picant. Cu finete, mijlocul gustativ se exprima la fel ca nasul pe fructe proaspete (grenadina, coacaz), sporit de o mineralitate foarte prezenta si taninuri matasos. Finalul este tensionat si persistent.
Deschideti sticla cu minim 1h inainte de servire, la 16 a 18ºC
Asocieri culinare: friptura, in special mancaruri mai bogate, cum ar fi tournedos rossini. burgeri, mancaruri cu friptura in stil japonez. Friptura de rata – chiar si clatite crocante de rata in stil chinezesc, curcan. Macaroane cu branza si macaronada (paste coapte cu carne). Branza cheddar sau tipice branzeturi frantuzesti.