2017

Vin Rosu Earth & Sky 2017 Thymiopoulos, Grecia

159lei cu TVA 750ml

În stoc

STRUGURE

Xinomavro

ZONA GEOGRAFICĂ

Grecia / Naoussa

AN DE RECOLTA

2017

PROFIL

Vin roșu sec, complex și catifelat

ALCOHOL

14%

STICLA

750 mL

Inca de la primele sale vinuri, Apostolos Thymiopoulos a fost vazut ca o mare speranta a vinului grecesc. Acum este deja un nume mare. Iar daca ii gusti vinurile, intelegi de ce.Tatal sau obisnuia sa vanda strugurii produsi pe proprietate, dar asta pana cand Apostolos a terminat studiile de oenologie la Universitatea din Atena. Pentru ca, imediat dupa aceea, el a inceput sa creeze vinuri cu strugurii familiei. Prima vinificare a avut loc in 2003. Apostolos a facut un singur vin: Pamant si Cer (Earth & Sky). 95 % din acea productie a mers la export!!!

Astazi, domeniul situat in Trilofos, in sudul regiunii Naoussa, practica viticultura biodinamica pe diferite tipuri de soluri, in care regasim fie sisturi, fie marmura rosie sau granit. Desi multi dintre vecinii sai au sisteme de irigare, Thymiopoulos nu foloseste acest procedeu. Aceasta pentru a permite strugurilor sa acumuleze mai multe taninuri, chiar daca soiul nu se poate plange de lipsa acestora si a compusilor fenolici.

 Soi: Xinomavro

Tip: Vin Rosu Sec

Categorie: Denumire de Origine Protejata “Naoussa”.

 Descriere: Roba superba, purpurie. Buchet complex, specific soiului, cu fructe rosii de padure, cirese, mure, prune, cafea, vanilie. Plin, rotund, cu taninuri catifelate si aciditate placuta. Final lung, complex

Viile: agricultura sustenabila, biodinamica; vii de 37-45 de ani, situate in Trifolos si Fytia, la altitudini intre 220 si 470 metri. Componenta vulcanica a solului contribuie la complexitatea deosebita a vinului.

 Sol: Brun roscat de padure, cu substrat de calcare, piatra si nisip vulcanic

Microclimat: continental cald, cu nivel moderat de precipitatii pe toata durata anului. Vanturile reci venite dinspre Muntele Vermio sunt benefice pentru calitatea strugurilor.

Vinificare: Strugurii sunt culesi manual, intre 2 si 26 octombrie. Fermentatia alcoolica incepe cu drojdii salbatice si este permanent supravegheata.Dupa incheierea fermentatiei malolactice, vinul este mutat in vase de  stejar (225 ,300 si 500 litri), unde se matureaza minim 18 luni Imbuteliat nefiltrat.

Potential de invechire: peste 20 ani

Alcool: 14%

Asocieri culinare: miel,  organe, carne rosie, tocana, steak la gratar, carnati, coq au vin, branza Gouda sau Cheddar maturate.