Podgoriile Pèppoli produc un Chianti Classico care este un amestec realizat din struguri Sangiovese și soiuri complementare; Peppoli este recunoscut și apreciat pentru expresia deplină a fructelor sale. Un vin care reprezintă teritoriul Chianti Classico și soiul său istoric de struguri cu arome florale și fructate tipice.
Climat
Sezonul de vegetație 2019 a urmat modele meteorologice normale, cu luni de iarnă reci și uscate. Începutul primăverii a fost răcoros și ploios, mai ales în lunile aprilie și mai. Iunie a adus temperaturi calde, dar nu a fost întreruptă de vârfuri de căldură; cantitatea de precipitații a fost puțin mai mare decât media, permițând viță-de-vie și ciorchini să se dezvolte și să prospere. Condițiile climatice ideale de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie au permis strugurilor pentru Pèppoli să atingă maturitatea maximă. Recoltarea a început pe 13 septembrie și s-a încheiat în prima săptămână a lunii octombrie.
Vinificare
Fiecare soi de struguri a fost recoltat separat, defrișat, zdrobit ușor și transferat în rezervoare de oțel inoxidabil. Fermentarea alcoolică a avut loc la o temperatură controlată între 26 și 28 °C (80 – 82 °F) pentru a spori compușii aromatici și a păstra notele fructate și florale ale fiecărui soi de struguri. Macerarea a fost efectuată prin metode mecanice pentru a extrage cel mai bine taninurile moi, suple, pe o perioadă de 10 zile pentru Sangiovese și timp de maximum două săptămâni pentru soiurile complementare. Odată terminată fermentația malolactică, până la sfârșitul sezonului de iarnă, vinul a fost amestecat și transferat în butoaie. Pèppoli a fost învechit în butoaie mari de stejar slavon și un procent mic a fost învechit în cuve de oțel inoxidabil. Vinul a fost îmbuteliat în ianuarie 2021.
Date istorice
Podgoriile Pèppoli produc un Chianti Classico care este un amestec realizat din struguri Sangiovese și soiuri complementare; Pèppoli este recunoscut și apreciat pentru expresia deplină a fructelor sale. Un vin care reprezintă teritoriul Chianti Classico și soiul său istoric de struguri cu arome florale și fructate tipice. Pèppoli a fost produs pentru prima dată în 1985 și din 2013 o parte din recoltă este supusă vinificării în pivnițele Antinori nel Chianti Classico.
Note de degustare
Pèppoli 2019 este de culoare roșu rubin. Pe nas, Pèppoli oferă note dulci de fructe roșii; cireșe, vișine și litchi însoțite de arome florale de petale de trandafir și note picante de lemn de santal, rozmarin și lavandă. Gustul său este moale, cu taninuri netede, dulci, împreună cu o prospețime bine echilibrată, care îl fac ușor de băut, vioi și savuros.